NAKİL SONRASI
TAKİP
NAKİL SONRASI
TAKİP
Kemik iliği nakline uygunluk kararı verirken en önemli konu hastalığın kontrol altında olmasıdır. Bunun yanında herhangi bir enfeksiyonun bulunması, hayati organların fonksiyonları gibi faktörler de göz önüne alınır.
Her hastalık için kemik iliği naklinin yapılacağı ideal dönem farklıdır. Kötü risk faktörlerinin var olduğu akut lösemilerde hastalık kontrol altına alınır alınmaz, birçok lenf kanserinde hastalık tekrarı sonrası sağlanan ikinci hastalık kontrolünde, multipl myelomada ise hastalık kontrolü sağlandıktan hemen sonra nakil yapılması gerekir. Ancak bu durumlar kök hücre vericisinin bulunması, naklin tipi, hastalık kontrolünün derecesi, risk faktörleri, hastanın genel durumu gibi faktörlerden de etkilenir. En uygun nakil zamanı ve tipi nakil ekibince kararlaştırılıp hasta ile paylaşılır, görebileceği fayda ve oluşabilecek riskler de hastaya izah edilir.
Kemik iliği nakli yapılması için kabul edilen genel yaş sınırlamaları vardır ancak, yaştan daha önemli olan hastanın genel durumudur. Hastanın nakil için yaşı uygun olsa da hayati organların görev bozuklukları nedeniyle nakil olamayan hastalar olduğu gibi, özellikle otolog nakil adaylarında yaş önemli bir engel teşkil etmeyebilir.
Nakil öncesi hazırlama kemoterapisi sonrası hastaya verilen kök hücrelerin yeşerip, yeterli düzeyde kan yapabilir duruma gelmesi, nakil başarısı için şarttır. Bu dönem naklin tipine, uygulanan hazırlama rejimine, verilen kök hücrelerin kalitesine, sayısına ve hastanın durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle 10 ila 20 gün civarındadır. Nakil ünitesinde kalma süresi ortalama 2 ila 4 hafta kadardır.
Kemik iliği nakli için uygulanan hazırlama tedavisinin içeriğine göre nakil sonrası hastanın çocuk sahibi olma imkânı olmayabilir. Bu konu, nakilden önce nakil doktoru tarafından hasta ile paylaşılır ve sperm veya yumurta saklama gibi olasılıklar hakkında bilgi verilir.
Kemik iliği nakli olan bir hastada en önemli problemler enfeksiyon, kanamalar ve kemik iliği nakil reddi’dir. Hasta hastanede kaldığı süre içerisinde nakil ekibi hastayı tüm bu problemlerden koruyacak şekilde, başta çok özel oda koşullarını sağlamak üzere, her türlü tedbiri alacaktır. Hastaya hazırlayıcı kemoterapi almaya başlamadan önce enfeksiyonları engellemek üzere koruyucu antibiyotik tedavisi verilir ve muhtemel enfeksiyon bulguları açısından da sıkı olarak gözlenir. Eğer enfeksiyon gelişirse, damar yolundan antibiyotiklerle tedavi edilir.
En sık enfeksiyon yöreleri;
Bakterilere bağlı enfeksiyon riski kemik iliği tuttuktan sonra azalır. Ancak, hastanın savunma sistemi, uygulanan kemoterapi, radyoterapi ve diğer ilaçlar nedeniyle haftalar boyunca baskıda kalacaktır. Bu süre, hastaya uygulanan kemik iliği naklinin tipi ve dolayısıyla hazırlık rejimine göre değişecektir. Bu süre içerisinde özellikle virüs ve mantara bağlı enfeksiyon riski devam edecektir. Hastaneden ayrıldıktan sonra eğer halen hastanın kateteri var ise, özellikle bakteriyel enfeksiyon riski devam edecektir.
Uygun bir beslenme savunma sisteminizi düzeltirken, vücudunuzu daha güçlü kılar. Kemik iliği nakli sonrası alışmış olduğunuzdan daha fazla protein veya daha fazla kalorili gıdalara ihtiyacınız olabilir. İlave olarak, enfeksiyon riskinden korunmak üzere kaçınmanız gereken bazı gıdalar da vardır. Kemik iliği nakli sonrası ağız yaraları veya diğer yeme problemleri varsa, diyetisyeniniz yardımıyla daha kolay yenebilen gıdaları seçebilirsiniz. Aile bireyleriniz olsa bile çatal, kaşık, bardak gibi malzemeleri ortak olarak kullanmayın. İlave olarak;